Bezienswaardigheden in Vancouver

In een grote stad als Vancouver is er voldoende te zien en te doen. Wie echter zit te wachten op middeleeuwse straatjes, historische gebouwen uit lang vervlogen tijden, kastelen of paleizen die zal in Vancouver tevergeefs gaan zoeken. Vancouver is een stad die nog geen twee eeuwen oud is, waardoor er vooral sprake is van meer hedendaagse bezienswaardigheden. Zo telt Vancouver een aantal prachtige stadsparken, die helemaal aansluiten op de wens van de locals om veel buiten te leven en ontspannen.

Op deze pagina hebben we een redelijk groot aantal van de bezienswaardigheden van Vancouver op een rijtje gezet.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Vancouver bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Vancouver.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Vancouver
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Vancouver via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Vancouver via GetYourGuide

Vanier Park

In de omgeving van Kitsilano, ten westen van de Burrard Bridge, zijn verschillende musea te bezoeken die in het Vanier Park gelegen zijn. Het park biedt je een prachtig uitzicht over de stad en het nabij gelegen Stanley Park. Behalve om de rust, wordt het park ook veelal bezocht om de actieve BMX faciliteiten, de jachthaven en natuurlijk de vele boeiende en interessante musea. Je kunt er onder andere het Maritiem Museum, het Planetarium en het MacMillan Space Centre bezoeken.

Capilano Suspension Bridge

De meest spectaculaire wandeling in Vancouver is gelegen boven de Capilano River. De honderdveertig meter lange hangbrug werd voor het eerst geplaatst in 1889 naar een idee van George Grant Mackay. In het jaar 1956 werd de brug volledig vernieuwd. Nu kun je er wandelingen maken over maar liefst zeven verschillende loopbruggen. In het bijbehorende park ‘Capilano River Regional Park’ kun je vervolgens verschillende ecotours volgen, genieten van tentoonstellingen en de bijzondere totempalen bewonderen. Ook de nabij gelegen Cleveland Dam is een bezienswaardigheid op zich. Het water dendert hier met hoge snelheden naar beneden, waarna een deel gezuiverd wordt als drinkwater.

Alle info vind je op https://www.capbridge.com

De Capilano hangbrug

Chinatown

In de omgeving van de Pender Street, in het oostelijk deel van de stad, is het stadsdeel Chinatown te vinden. Je kunt hier allerlei Aziatische spulletjes, kleding en kruidenthee kopen of genieten van een heerlijke oosterse massage. Het aanbod qua restaurants en andere eetgelegenheden bestaan voornamelijk uit de Aziatische keuken. Tijdens de zomermaanden worden er in het weekend regelmatig avondmarkten gehouden, waarbij de sfeer van Chinatown volledig tot zijn recht komt.

De prachtige ‘Dr Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden’ mag je beslist niet overslaan tijdens je bezoek aan dit stadsdeel. De tuin werd omstreeks 1985 aangelegd en benadrukt duidelijk het Feng Shui gevoel. De naam is afgeleid van Dr. Sun Yat-Sen, een leider die als vader van het moderne China wordt gezien.

Uitgebreide info lees je op de website van Chinatown Vancouver.

Chinatown: de beroemde Chinese wijk van Vancouver

Canada Place

Direct aan de kade van de Inham Burrard, meren regelmatig cruiseschepen aan bij Canada Place. Het gebouw is behalve een cruise terminal ook een hotel, het Vancouver’s World Trade Centre, het heeft een IMAX theater en je kunt er ook nog eens lekker eten. Het bijzondere uiterlijk waarop een aantal zeilen van schepen te bespeuren, werd ontworpen door de architecten Eberhard Zeidler en Barry Downs naar aanleiding van de Expo in 1986.

Meer info op https://www.canadaplace.ca

Canada Place

Gastown

Het standbeeld van “Gassy” Jack, John Deighton, geeft het centrum van het historische stadsdeel Gastown weer. Het is geplaatst op ‘Old Maple Tree Square’ waar vroeger de houthakkers en zeemannen hun vertier zochten. Gassy Jack was een zeiler en goudzoeker die nooit om een praatje verlegen zat. Hij startte ergens rond 1867 een eigen saloon en de trend werd gezet. Tegenwoordig behoort Gastown tot een modern stadsdeel met jaarlijkse populaire evenementen als Vancouver International Jazz Festival en de Global Relais Gastown Grand Prix. De meeste bezoekers brengen tevens een bezoek aan de oude stoomklok uit 1977 op de hoek van Cambie en Water Street. Elk kwartier gaan er vijf fluitjes af.

Gastown heeft een eigen website vol info over de wijk.

Gastown; de leukste buurt van Vancouver

Stanley Park

Het dichtbeboste stadspark Stanley Park is sinds de opening in 1888 erg geliefd bij de inwoners van Vancouver. Officieel was dit park het eerste park van de stad. Al sinds 1886 behoort het in ieder geval toe aan de stad Vancouver. In het park kun je interessante bezienswaardigheden bezoeken zoals Siwash Rock, een ongeveer achttien meter hoge rots met een legende, een rit met een kleine stoomtrein, de oude holle Red Cedar boom van een paar eeuwen oud, het fontein bij Lost Lagoon en prachtige tuinen en totempalen.

Stanley Park

Fort Langley

Zeker vijftig jaar voordat Vancouver bestond was Fort Langley de plek waar volgens velen British Colombia is ontstaan. Het bedrijf de Hudson’s Bay Company bezorgde de plaats veel handel en daarmee ook bekendheid. Toen, omstreeks 1858, de geruchten de ronde deden dat er goud te vinden was in de rivier de Fraser, werd het gebied overladen met Amerikanen die hun kans pakten. Fort Langley is tegenwoordig een historische site van Canada. Het fort wat in 1827 werd gebouwd, is volledig in de as gelegd tijdens een uitslaande brand in 1866. Wat er tegenwoordig is te zien, zijn moderne replica’s.


Granville Island

Het schiereiland Granville Island staat in Vancouver bekend als entertainment gebied. Daar waar voorheen industriële fabrieken stonden en er veel vrachtverkeer via de haven werd vervoerd, vind je nu vooral veel winkels, the Granville Island Public Market, een prachtige jachthaven, theaters, vele straatartiesten en chique hotels. Jaarlijkse festivals als de Winterruption, het Vancouver Wooden Boat Festival en de Vancouver International Fringe Festival zorgen keer op keer voor een spektakel waar duizenden bezoekers op af komen.

Bezoek de officiële website van Granville Island voor meer info.

Vancouver Lookout

Wil je Vancouver vanaf zo’n honderdvijftig meter hoogte bekijken? Dat kan vanuit de Vancouver Lookout. Dit uitzichtpunt bevindt zich in Downtown Vancouver, in Vancouver Harbour Centre. Met een snelle lift wordt je naar het panoramapunt op de veertigste verdieping gebracht. Het ronde uitzichtpunt biedt een panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad. Het is wel van achter glas. Hierdoor zijn foto’s iets minder scherp dan wanneer je vanaf een open dakterras zou fotograferen. Wie een kaartje koopt voor de Vancouver Lookout die mag later die dag onbeperkt terugkomen. Als je wilt kun je dus zowel overdag als na zonsondergang van het uitzicht over Vancouver genieten.

Vancouver Lookout

Kitsilano Beach Park

Vooral onder jongeren en gezinnen is het Kitsilano Beach Park erg populair. De stranden van dit park lenen zich uitstekend voor heerlijke relaxte middagen aan zee. Ook zijn er beach volleybalvelden te vinden en voor de kleintjes is er een speeltuin. In het park zelf kun je natuurlijk heerlijk wandelen of even de schaduw opzoeken. In de nabij gelegen Kitsilano Pool kun je zwemmen in het buitenbad waarbij je uitzicht hebt op de stad en het strand.

Science World at Telus World of Science

In Science World kunnen kinderen van alle leeftijden kennismaken met de intrigerende wereld van de wetenschap. Door middel van interactieve spelletjes en proeven leren de kinderen over illusies, evolutie, zwaartekracht, het milieu, elektriciteit, water en allerlei andere facetten van de wetenschap. Via live demonstraties wordt uitleg gegeven over een aantal specifieke onderwerpen. De bovenste verdieping van Science World is helemaal ingericht als een IMAX filmtheater. Hier kun je op een groot bol scherm kijken naar films over o.a. de natuur en het heelal.

Bezoekinfo vind je op https://www.scienceworld.ca

Science World at Telus World of Science

Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden

Omstreeks 1986 werd er onder het toeziend oog van Joe Wai, Don Vaughan en Wang Zu-Xin een prachtig project gerealiseerd. De Chinese tuin werd ontworpen voor de Wereld Expo in 1986 waarbij vervoer en communicatie het thema besloeg. Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden is gelegen in Chinatown en draagt vooral de filosofie van Feng Shui en het taoïsme uit. Harmonie en evenwicht zijn dan ook duidelijk zichtbaar. De kunstmatig aangelegde vijver zorgt ervoor dat het decor prachtige tot zijn recht komt.

Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden

Vancouver Aquarium

Toen de deuren in 1956 open gingen voor het publiek, stroomde men massaal toe. Destijds was het het eerste aquarium van Canada. Behalve een orka waren er ook dolfijnen en andere walvissen soorten te bewonderen. Inmiddels is het aquarium van Vancouver uitgegroeid tot een volwaardige attractie waar jong en oud zich opperbest kan vermaken. De dolfijnen zorgen er dagelijks voor leuke entertainment en ook de zee otters laten zich van hun beste kant zien.

Wale Watch

In Vancouver kun je een droom in vervulling laten gaan. Als je ooit in zijn eigen natuurlijke omgeving een walvis wilt zien, dan ben je hier op het juiste adres. In Vancouver Canada zijn er namelijk verschillende tochten op zee te maken waarbij het mogelijk is om één of meerdere walvissen te bewonderen. Het kan natuurlijk ook zomaar gebeuren dat je ondertussen dolfijnen of zeehonden tegenkomt. De tours die gemiddeld drie tot vijf uur duren maken een tocht richting de Golf en San Juan Islands waar de ontmoeting met deze dieren het grootst is. De tocht geschiedt onder leiding van een wildlife gids die je alle leuke en boeiende details kan vertellen.

Walvissen spotten vanuit Vancouver

Sam Kee Building

Het meest beroemde gebouw in het stadsdeel Chinatown is onbetwist de Sam Kee Building aan de West Pender Street te Vancouver. Het historische bouwwerk is opvallend doordat het erg ondiep is. Het telt namelijk niet meer dan één meter en vijftig centimeter diepte op de begane grond. Onder het straatniveau is dit geheel anders. De kelders lopen namelijk door tot onder de stoep. De eigenaar destijds, Chang Toy, zorgde dat de inwoners hier vroeger konden genieten van een heerlijk warm bad. Hiermee kwam hij de Chinese gemeenschap tegemoet tijdens de armoede die er heerste.

FlyOver Canada

Een populaire attractie in het hart van Vancouver is FlyOver Canada. Het is een zogenaamde 5D-filmbelevenis waarbij je in nog geen tien minuten tijd over Canada vliegt. De totale tijd die je nodig hebt is ongeveer een half uur. Dit is inclusief de intro voor je naar binnen gaat. De manier waarop je van het adembenemende Canada geniet is ronduit prachtig. De gehele ervaring wordt versterkt doordat je als het ware in de film hangt en er tussendoor effecten zoals mist, geur en wind gebruikt worden.

FlyOver Canada

Vancouver Public Library

De openbare bibliotheek van Vancouver is verdeeld over maar liefst tweeëntwintig locaties. Het verleent de gemeenschap hiermee toegang tot ontelbare boeken over uiteenlopende onderwerpen. Er is tevens de mogelijkheid om gratis ebooks en luisterverhalen te downloaden. Het ontstaan van de bibliotheek vond zijn oorsprong in 1869 toen de oprichter van New London Mechanics Institute, later Hastings Literaire Instituut, een ruimte inrichtte voor zijn medewerkers als bibliotheek. Het hoofdgebouw van de openbare bibliotheek bevindt zich aan de West Georgia Street. Het negen verdiepingen tellende gebouw werd ontworpen door Moshe Safdie, winnaar van de ontwerp wedstrijd. Zijn moderne versie van het Colosseum gaf de doorslag.

BC Place Stadium

Op een bijzondere locatie, direct aan het water, werd omstreeks 1981 een begin gemaakt aan de bouw van het stadion voor de BC Lions van de Canadian Football League. Het stadion werd voorzien van een open te schuiven dak en zitplaatsen voor ongeveer vierenvijftigduizend personen. Middels een geavanceerd verlichtingssysteem wordt kan het BC Stadion indrukwekkend verlicht worden.

Meer info staat op de officiële website.

BC Place Stadium