Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Vancouver op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Vancouver vind je terug op de vele Vancouver en Canada sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Vancouver kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je wilt gaan reizen naar Canada dan is de juiste info essentieel. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Activiteiten en tours regelen

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Vancouver bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Vancouver.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Vancouver
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Vancouver via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Vancouver via GetYourGuide

Alarmnummers

In Canada bel je in geval van nood 911. Dit gratis noodnummer brengt je in contact met een zeer kundige operator die ervoor zorgt dat de juiste actie ondernomen wordt.

Alcohol

In Canada zijn er strenge wetten ten aanzien van alcohol. Zo mag je in Vancouver (en elders in British Columbia) pas drinken vanaf je negentiende. Je mag zelfs geen bar binnen als je nog geen 19 jaar oud bent. Met het gezin een bar bezoeken is ook niet toegestaan. Je ziet dan ook op plekken waar wel alcohol geschonken wordt en waar je wel met kinderen mag komen een vermelding dat families welkom zijn. Alcohol kopen kun je alleen maar in zogenaamde ‘liquor stores’. De minimumleeftijd is ook hier weer 19 jaar en er wordt zelfs aangegeven dat iedereen die jonger dan veertig jaar lijkt om een dubbele foto-ID gevraagd kan worden.

Alcohol op de openbare weg nuttigen is ook niet toegestaan. Je ziet hier dan ook bij menig picknick mensen uit een bruine zak drinken. Terrassen waar alcohol geschonken worden zijn niet toegankelijk vanaf de straat. Je moet langs binnen lopen om het terras op te kunnen.
Het maximaal toegestane alcoholpromillage in Vancouver is 0,5 promille (bestuurders onder de 22 jaar: 0,2 promille). Mocht je echter betrokken raken bij een ongeluk dan kan alcoholgebruik zich al snel tegen je keren. Beter is om in Canada helemaal geen alcohol te drinken voordat je gaat rijden.

De regels omtrent alcohol zijn vrij streng

Ambassade / consulaat

Mocht je dusdanig in de problemen komen dat je contact nodig hebt met het Nederlandse consulaat, dan kun je je wenden tot het Nederlands consulaat-generaal in Vancouver:

Nederlands consulaat-generaal
Suite 883
Three Bentall Centre
595 Burrard Street
P.O. Box 49068
Vancouver, British Columbia
tel. +1 877 388 2443
fax +1 604 684 3549

Belasting

De prijzen die je in winkels en op menukaarten ziet zijn exclusief belastingen vergelijkbaar met onze BTW). In British Columbia is dat in totaal 12%. Dit bestaat uit 5% Goods and Services Tax (nationaal) en 7 Provincial Sales Tax (provinciaal). Een aantal soorten goederen en diensten zijn vrijgesteld van belasting en voor aantal producten geldt een extra heffing zoals een liquor tax op alcoholische producten. Deze zie je ook op je restaurantrekening verschijnen.

Beren

In de provincie British Columbia leven veel beren in het wild. De kans dat deze beren uiteindelijk in het hart van de stad Vancouver terecht komen is enorm klein. Buiten Vancouver kun je wel geconfronteerd worden met beren. Belangrijk is om beren niet te laten schrikken en niet te dicht bij te komen. Een beer wordt pas een gevaar voor mensen als hij/zij zich bedreigd voelt. Mensenvlees behoort niet tot de primaire voedselbronnen van beren.Daklozen

In Vancouver zie je veel daklozen / zwervers. Vooral in de zomermaanden stikt het in East Hastings Street van de zwervers. Deze straat die dwars door Chinatown loopt is een grote verzamelplaats van zwervers, junks en prostituees. Niet iets wat je in toeristenbrochures terugziet, maar wel de alledaagse realiteit van Vancouver. Hoewel de daklozen zelden toeristen serieus lastigvallen, kan de hoeveelheid die je hier ziet wel bedreigend overkomen. Niet voor niets dat de wandelroutes die vanaf Science World richting Gastown gaan East Hastings vermijden

Douane en documenten

Om Canada binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet geldig zijn tot na je terugreis uit Canada. Bij de immigratiebeambte worden je meestal enkele basisvragen gesteld (ze willen vooral weten wat je komt doen in Canada), waarna je als het goed is een stempel in je paspoort krijgt en door kunt lopen. In sommige gevallen willen ze een bewijs zien dat je Canada ook weer verlaat (een retourticket) of moet je aan kunnen tonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om voor jezelf te zorgen tijdens je verblijf in Canada.

Als je naar Canada wilt reizen dan heb je tegenwoordig een Electronic Travel Authorization (eTA) nodig. Deze elektronische toestemming moet je vooraf regelen. Een eTA aanvragen voor Canada doe je via internet. Een verstrekte eTA is vijf jaar geldig en je mag binnen deze vijf jaar meerdere keren Canada binnen op dezelfde eTA. De toelating is dus een zogenaamde ‘multiple entry’ toelating. Via https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html kun je je eTA aanvragen. Naast een geldig paspoort heb je een geldig e-mailadres nodig en voor de betaling moet je een creditcard hebben. Wacht niet tot het laatste moment met het aanvragen van een eTA omdat er tijd nodig is om deze te verwerken. Het beste vraag je hem al aan op het moment dat je weet dat je naar Vancouver gaat reizen. Op die manier kun je het nooit vergeten.
Wil je zeker weten dat de aanvraagprocedure soepel verloopt? Dan kun je je ETA Canada aanvragen bij Nederlandse bemiddelaars. Bijkomend voordeel is dat je niet allen met een creditcard maar ook via IDEAL, Bancontact/Mister Cash of eMaestro kunt betalen.

Je moet bij aankomst in Canada over een vooraf ingevulde douaneverklaring beschikken. De formulieren worden aan boord van het vliegveld al overhandigd, zodat je ze tijdens je vlucht al in kunt vullen.

Er geldt een beperking op de invoer van alcohol en tabak. Zo mag je slechts 1 liter sterke drank en 200 sigaretten of 50 sigaren of 200 gram tabak belastingvrij invoeren (minimum leeftijd 21 jaar).
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Het invoeren van levensmiddelen (zowel vers als geconserveerd) is niet toegestaan, net als de invoer van planten en bepaalde medicijnen. Controleer daarom vooraf of je bepaalde medicijnen wel of niet mee mag nemen. Sommige medicijnen mogen alleen maar op doktersrecept meegenomen worden.

Drinkwater

In Vancouver kun je het leidingwater zonder enige problemen gebruiken als drinkwater. Mocht er ergens water uit een kraan komen dat niet drinkbaar is, dan staat dat door middel van ‘no potable’ of ‘no drinking water’ aangeduid.

Elektriciteit

In Canada wordt net als in de Verenigde Staten een netspanning van 110-120 volt, 60 Hz wisselstroom gebruikt. Kijk daarom of de apparatuur die je gebruikt daarvoor geschikt is. Zo niet, dan heb je een transformator nodig. Wat je sowieso altijd nodig hebt is een adapter of wereldstekker. Dat komt omdat de stopcontacten en stekkers in Canada anders zijn dan in Nederland. Ze gebruiken de zogenaamde Amerikaanse stekkers en stopcontacten, waarbij de twee pinnen dichter bij elkaar zijn en plat zijn in plaats van rond.

Een reisstekker voor Canada

Feestdagen

In Vancouver worden er enkele feestdagen gehouden, waarbij winkels, overheidsinstellingen, banken, scholen en musea gesloten kunnen zijn.

Dit zijn de feestdagen in Vancouver / British Columbia:

1 januari – Nieuwjaarsdag
In maart of april – Pasen
Maandag voor 25 mei – Victoria Day
1 juli – Canada Day
Eerste maandag in augustus – British Columbia Day
Eerste maandag in september – Labour Day
Tweede maandag in oktober – Thanksgiving
11 november – Remembrance Day
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing Day (= Tweede Kerstdag)

Fooien

In Canada is het gebruikelijk om in de horeca een fooi van 15 tot 20 procent te betalen. De enige reden om dit niet te doen is als je vindt dat je echt slecht bediend bent. Je hoort dit dan ook aan te geven. Als je met creditcard betaalt dan kun je tijdens het betalingsproces de fooi ingeven. Dat kan zowel in procenten als in een bedrag. De procenten is de gemakkelijkste optie, want je hoeft zo immers zelf niet te rekenen en het voorkomt dat je teveel of te weinig fooi betaalt.
Voor taxichauffeurs en bij kappers geldt hetzelfde als voor de horeca: een fooi van 15 tot 20 procent over het totaalbedrag.
Kamermeisjes geef je één tot twee dollar fooi per dag. Dat doe je door de fooi op het hoofdkussen te leggen voordat je de kamer verlaat. Kruiers die je koffers naar je hotelkamer verplaatsen geef je ongeveer een dollar per koffer of tas.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Canada betaal je met de Canadese dollar. Vergis je niet, dit is niet dezelfde dollar waarmee je in de Verenigde Staten betaalt. In Vancouver kun je vrijwel alles met een creditcard betalen. Contant geld heb je daarom amper nodig. Ook de fooi bij een etentje of drankje kan per creditcard betaalt worden. Toch zul je er niet aan ontkomen om ook wat contant geld op zak te hebben. Er zijn plekken waar je niet met creditcard kunt betalen of waar een minimumbedrag voor creditcardbetalingen geldt. Ook op plekken waar je muntgeld nodig hebt (douches op campings, wasserettes) is contant geld handig.

Je kunt ervoor kiezen om al vanuit Nederland Canadese dollars mee te nemen. De wisselkoers die je dan betaalt is echter iets minder gunstig dan wanneer je in Canada bij een geldautomaat dollars opneemt van je rekening. Houd er rekening mee dat de meeste geldautomaten een kleine transactievergoeding rekenen, meestal iets van twee dollar of zo. Om met je Nederlandse bankpas in Canada geld op te kunnen nemen moet het betaalprofiel van je pas wel (tijdelijk) op wereldprofiel staan. Regel dit vooraf in Nederland indien het nodig is.

Canadese dollars

TIP: Wisselkoers berekenen en Canadese dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Canadese dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Canada niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de Canadese dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Gezondheid

Mocht je medische hulp nodig hebben dan kun je je in een ziekenhuis melden bij de afdeling ‘emergencies’. Reken er wel op dat het betreden van een behandelkamer voor niet-Canadezen erg duur is. Dergelijke kosten moet je direct ter plaatse afrekenen. Dat kan contant of met creditcard. Vanwege de hoge prijs die hiervoor gerekend wordt ontkom je eigenlijk niet aan een goede reisverzekering als je naar Canada reist.
Voor medicijnen en medische hulpmiddelen kun je terecht bij drugstores of pharmacies. Grote supermarkten hebben vaak hun eigen pharmacy, waarbij je ook medicijnen op recept kunt halen.

Internet

De tijd van internetcafés is in Vancouver vrijwel voorbij. Tegenwoordig kun je op veel plekken al dan niet gratis gebruik maken van draadloos internet via Wi-Fi-verbindingen. Vel accommodaties bieden gratis wifi aan en ook in een groot aantal restaurants en bars kun je als gast online gaan. Ook een groot aantal supermarkten bieden hun winkelende klanten gratis internet via Wi-Fi aan. Vaak is dit signaal zo sterk dat je het voor de ingang van de supermarkt ook op kunt pikken.

Openingstijden winkels

Supermarkten en liquor stores zijn in Vancouver vaak zeven dagen per week geopend. Ze oprennen meestal vroeg in de ochtend (7 of 8 uur) en sluiten meestal pas ergens rond 21 of 22 uur ’s avonds. De normale winkels zijn in Vancouver over het algemeen zes dagen per week geopend, maar in het centrum zijn redelijk wat winkels ook op zondagen open. Mocht je wat te eten of drinken willen hebben dan zijn er winkels van 7-Eleven die vaak zeer ruime openingstijden kennen.

Prijsniveau

Gemiddeld genomen zijn de prijzen in Vancouver vergelijkbaar of iets hoger dan in West-Europese steden. Veel hangt af van de huidige wisselkoers tussen de euro en de Canadese dollar. Producten zoals brandstof, fastfood en Noord-Amerikaanse kledingmerken zijn vaak goedkoper dan bij ons. Alcohol en sigaretten zijn duurder dan in Nederland.

Roken

In Canada gaat men vrij ver met het anti-rookbeleid. Zo mag je in openbare gebouwen niet roken, maar biedt ook de horeca amper ruimte voor rokers. je mag in restaurants en bars alleen maar roken in daarvoor toegewezen rookruimtes. Er bestaan ook op straat rookvrije zones. Zo mag je vaak in een beperkte straal rondom gebouwen zoals ziekenhuizen vaak niet roken. Dit staat dan aangegeven door middel van borden. Om roken te ontmoedigen zijn de prijzen voor sigaretten hoog in Canada en de waarschuwingen op de pakjes sigaretten afschrikwekkend.

Canada kent een vrij streng anti-rookbeleid

Taal

Canada kent twee officiële talen: Engels en Frans. Hoewel je het Frans ook zeker wel tegen zult komen naast het Engels, is Vancouver Engelstalig. Wie Engels spreekt die kan zich overal redden in Vancouver. Sta er overigens ook niet van te kijken als je een Canadees aantreft die redelijk Nederlands spreekt. Net als elders in Canada wonen er ook in Vancouver Nederlandse immigranten die hun moedertaal niet vergeten zijn.

Telefoneren naar Nederland

Als je naar Nederland wilt bellen dan kies je eerst 00131 of +31 voor het Nederlandse nummer dat je wilt bellen. Daar moet je dan wel de eerste 0 van af halen. Voor België is het 00132 of +32. Bellen met je mobiele telefoon kan redelijk duur zijn door de roamingkosten die je betaalt. Controleer daarom vooraf bij je provider wat het kost om in Canada te bellen. Aan het beantwoorden van telefoonoproepen zijn ook kosten verbonden. Sommige providers bieden speciale buitenlandbundels aan waarbij je voor een vast bedrag per dag, week of andere periode een x-aantal belminuten en een maximale hoeveelheid dataverkeer krijgt.

Tijdverschil

Vancouver ligt in de tijdzone Pacific Standard Time. Hierdoor is er een tijdsverschil van 9 uur met Nederland. Het is in Vancouver 9 uur vroeger dan in Nederland en België. Omdat men in British Columbia (waar Vancouver ligt) ook een zomertijdregeling kent, geldt het tijdsverschil van negen uur zowel in de zomer als in de winter.

Er zijn twee uitzonderingen. Omdat de zomertijd in Canada iets eerder begint dan bij ons en de wintertijd een week later begint, zijn er twee periodes waarin het tijdsverschil tussen Vancouver en Nederland slechts 8 uur bedraagt. De eerste periode is tussen de tweede zondag van maart en de laatste zondag van maart, de tweede periode is de week tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november.

Veiligheid

Vancouver is een veilige stad, zeker in vergelijking met andere grote steden wereldwijd. Niet voor niets wordt Vancouver regelmatig beloond met titels zoals ‘beste stad van de wereld’ of ‘meest leefbare stad in de wereld’. Dat heeft voor een groot deel ook te maken met de veiligheid die in de stad heerst. Natuurlijk komt ook in Vancouver criminaliteit voor en zijn er buurten waar wat meer problemen voorkomen. In vergelijking tot een gemiddelde stad presteert Vancouver echter zeer goed in de statistieken. Niet alleen op papier is Vancouver veilig, ook het gevoel dat je hebt als je in Vancouver op straat loopt bevestigt dit.

Laat je echter niet foppen door het veilige gevoel dat je in Vancouver hebt. Een gelegenheid maakt de dief. Dus pas ook hier goed op je geld en spullen. Laat geen waardevolle bezittingen onbeheerd ergens achter en zorg ervoor dat zakkenrollers geen kans hebben om bij je geld, documenten of dure dingen te komen.

Vancouver is relatief veilig