Musea in Vancouver

Museumliefhebbers kunnen in Vancouver terecht in verschillende musea die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Behalve grote musea zoals het Museum of Vancouver, het Vancouver Maritime Museum en de Vancouver Art Gallery telt de stad ook een aantal kleinere musea die leuk zijn om te bezoeken. Houd er rekening mee dat sommige musea op maandag gesloten zijn. Ook tijdens een aantal officiële feestdagen zijn de musea meestal gesloten.

Op deze pagina hebben we een redelijk deel van de musea van Vancouver op een rijtje gezet.

Vancouver Police Museum

In een voormalig mortuarium bevindt zich tegenwoordig het Politie Museum van Vancouver. Daar waar voorheen autopsies werden verricht kun je nu de geschiedenis van de Vancouver politie bewonderen. Met allerlei voorwerpen als wapens, kunstvoorwerpen, foto’s, vals geld, smokkel waar en publicaties krijg je een helder beeld van het reilen en zeilen binnen politiecorpsen.

Vancouver Art Gallery

Aan de Hornby Street in een voormalig gerechtsgebouw te Vancouver kun je bijzondere kunst bewonderen in de Vancouver Art Gallery. Onder de topstukken bevinden zich werken van Emily Carr, Rodney Graham, Ansel Adams en Marc Chagall. De steeds wisselende collecties zorgen keer op keer voor een nieuwe beleving van uiteenlopende kunstenaars. Het museum werd in 1931 opgericht en is sinds 1983 op de huidige locatie te vinden.

Bekijk alle info op de officiële website.

Vancouver Art Gallery

Museum of Antropology

Op de campus van de Universiteit van British Columbia is het museum voor gedragswetenschap, kunst en cultuur te bezoeken. Het museum werd in 1947 opgericht in de kelder van de bibliotheek. Langzaam maar zeker breidde de collectie zich uit en moest men naar een ander onderkomen uitkijken. Na een weloverwogen besluit werd er omstreeks 1971 begonnen met bouw van het nieuwe adres. Het MOA heeft een bijzondere collectie voorwerpen die uit allerlei uithoeken van de wereld komen. Denk hierbij aan totempalen, amuletten, wapens, tapijten, kleding, kunst en sieraden.

Op https://moa.ubc.ca vind je meer info over dit museum.

Museum of Vancouver

In de prachtige omgeving van Vanier Park is een opvallend rond bouwwerk te bespeuren. Hierin is het Museum van Vancouver (MOV) gevestigd. De permanente tentoonstelling laat zien wat de stad heeft meegemaakt en verwezenlijkt. En de tijdelijke tentoonstellingen kunnen uit verschillende invalshoeken komen. Een ding hebben ze gemeen, het gaat allemaal over Vancouver. Het gebouw wat al in 1894 werd gebouwd, heeft altijd de intentie gehad om gevuld te worden met schoonheid.

Op de officiële museum site lees je alle bezoekersinfo.

Vancouver Maritime Museum

Vlakbij het Museum of Vancouver, eveneens in het Venier Park, is het Maritiem Museum gelegen. Hier kun je een wandeling maken langs fotogalerijen, schilderijen, maquettes en verschillende scheepsmodellen. De gehele maritieme geschiedenis komt hier aan bod. Het meest bijzondere is het bewandelen van de St. Roch, een nationale historische site van Canada. Het schip voer tussen 1928 en 1954 duizenden mijlen over zee langs de noordpool. Nu is het schip opengesteld voor publiek en kun je ervaren hoe het leven op zee er aan toe ging.

Meer info is te vinden op https://www.vancouvermaritimemuseum.com

Science World

Het opvallende bouwwerk van Science World werd gebouwd voor de wereldexpo van 1986. In het museum kom je verschillende aspecten uit de wereld van de wetenschap tegen. In het gebouw is tevens een OMNIMAX en een 3D IMAX theater te bezoeken. Regelmatig worden er allerlei proeven uitgevoerd en is er interactie met het publiek. Kinderen en tieners kunnen zich uitleven op verschillende experimenten in het Eureka onderzoekscentrum of de kidspace centre.

Science World

Beaty Biodiversity Museum

Op ruim negentienhonderd vierkante meter tentoonstellingsruimte kun je in het Beaty Museum alles te weten komen over de biodiversiteit. Onder de collecties bevinden zich een fossielen collectie, een herbarium, de Spencer entomologische collectie en een vissen collectie. De meeste mensen trekken echter naar het vijfentwintig meter lange skelet van een blauwe vinvis. Het Beaty Biodiversity Museum is gelegen op de campus van de Universiteit van British Columbia in Vancouver. Het museum is nog maar sinds 2010 geopend voor publiek en trekt elk jaar opnieuw weer meer bezoekers.

Bill Reid Gallery of Northwest Coast Art

De Canadese kunstenaar Bill Reid staat bekend om het creëren van inheemse kunst. Zijn werken bestaan voornamelijk uit Haida kunst. Voorbeelden hiervan zijn totempalen, uit hout gesneden sculpturen en sieraden. Bill Reid is een meester in deze kunstvorm en heeft dan ook vele onderscheidingen mogen ontvangen. In de Bill Reid Gallery of Northwest Coast Art kom je een aantal van zijn meest gewaardeerde werken tegen.

Hastings Mill Museum

In één van Vancouver’s oudste gebouwen is het museum Hastings Mill te bezoeken. In het museum zijn allerlei voorwerpen met een ‘eigen’ verhaal te ontdekken. Sommige denken dat het er zelfs spookt. Het huisje heeft lang geleden aan voet van de Dunley Avenue gestaan, waar de productie van hout hoogtijdagen beleefden. Na een felle uitslaande brand is het huisje in veiligheid gebracht en werden er een tijdje zieken en met brandwonden geteisterde personen verzorgt. Met het sluiten van Hasting Mill is het huisje verplaatst naar de huidige locatie en daarmee gered van de ondergang.