Vanwege de enorme afstand, de vliegtijd en de prijzen voor vliegtickets naar Vancouver zou je niet snel aan deze West-Canadese stad denken als je een stedentrip wilt boeken. Aan de andere kant is vakantie van vijf of zes dagen naar New York in totaal vaak duurder dan een vergelijkbare stedentrip naar Vancouver en is slechts zo’n twee uur langer vliegen. Wel heb je te maken met een tijdsverschil van maar liefst negen uur. En je kunt een trip naar Vancouver natuurlijk altijd nog uitbreiden met een bezoek aan de nationale parken in de omgeving of in de Rocky Mountains.
Vancouver bezoeken
Waarom Vancouver?
Je kunt vanuit Nederland gemakkelijker en goedkope naar steden zoals Londen, Parijs, Barcelona, Praag of Rome reizen. Waarom zou je dan in hemelsnaam naar Vancouver reizen voor een stedentrip? Dat is een vraag die je jezelf zou kunnen stellen. Totdat je eerlijk kijkt naar wat een stad leuk maakt. Naar ons gevoel zijn vooral Rome en Parijs vooral een aaneenschakeling van bezienswaardigheden, musea en historische plekken. Mensen die deze steden bezoeken doen vooral hun best om de top 10 bezienswaardigheden af te werken, deze vast te leggen op foto en via social media te laten zien wat ze allemaal gezien hebben. De bijna obligate foto’s met de Big Ben, de Eiffeltoren of het Colosseum op de achtergrond lijken wel het hoofddoel van zo’n vakantie.
Begrijp ons niet verkeerd. Deze steden zijn geweldige steden met veel historie en prachtige bezienswaardigheden. De collecties van het Louvre in Parijs en de National Gallery in Londen zijn bijna onovertroffen. Weinig steden kennen zo’n indrukwekkende historie als Rome. Maar juist de enorme hoeveelheid aan hotspots zorgen ervoor dat je vooral bezig zult zijn om deze te bezoeken en dat je het ritme van de stad zelden voelt.
Hoe anders is dan Vancouver. Hier heb je ook zeker bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar vallen deze in veel gevallen in het niets bij de grote steden in Europa. Maar Vancouver is vooral een leuke stad met geweldige mensen. Niet voor niets dat Vancouver al decennia lang bekend staat als één van de meest leefbare steden ter wereld. Zodra je je eerste 24 uur in Vancouver doorgebracht hebt snap je dat meteen. De mensen zijn welopgevoed en gemeend vriendelijk. Het bestaat niet dat je een dag in Vancouver doorgebracht hebt zonder dat je een paar keer in gesprek raakt met locals. En nee, dat is hier niet omdat ze iets van jou nodig hebben, zoals in zoveel andere steden, maar vooral omdat ze behulpzaam willen zijn en gemeende interesse in andere mensen hebben. Het is de bevolking die ervoor zorgt dat Vancouver een prachtige stad is waar je al heel snel thuis zult voelen. Hoe anders is dit in bijvoorbeeld Parijs, waar dieven, oplichters en verkopers proberen jouw geld en spullen in handen te krijgen. Waar obers en winkelpersoneel je zelden het gevoel geeft dat je welkom bent. Dit zul je in Vancouver zelden meemaken.
Vancouver is over het algemeen schoon, veilig en er is voldoende ruimte en schone lucht. Smog is ondanks de afmetingen van de stad niet snel een issue hier. Het klimaat van de stad behoort ook nog eens tot de meest aangename klimaten van Canada. Waar je in de periode oktober tot en met april wel rekening mee moet houden is dat er dan twee tot drie keer zoveel regen valt dan in Nederland. In de zomermaanden is Vancouver daartegenover juist wat droger dan Nederland.
Overnachten in Vancouver
Als je een vakantie naar Vancouver wilt boeken of er één of meerdere nachten wilt blijven voor aanvang van een rondreis door Canada dan zul je in de meeste gevallen terecht komen in Downtown Vancouver. Het gros van de hotels en appartementen concentreert zich in de wijken City Centre en Yaletown. Ook in Eest End, Robson en bij Gastown zijn er redelijk wat accommodaties die aangeboden worden. De prijzen van hotels liggen in Vancouver niet laag. Echter uitgesproken duur mag je overnachten in Vancouver ook niet noemen, als je de prijzen vergelijkt met verschillende Europese steden.
Let goed op als je een hotel of appartement boekt dat er soms flinke prijsverschillen voor kunnen komen tussen de verschillende reisdata. Ook is het moment van boeken erg van invloed op de uiteindelijke prijs die je betaalt voor je hotelkamer. Zo zie je dat voor de vrij drukke maanden juli en augustus de prijzen vaak hoger komen te liggen naarmate je dichter bij de aankomstdatum zit. Leuke aanbiedingen zie je vooral buiten de zomermaanden en dan met name in het weekeinde. Doordeweeks worden hotels dan veelal bezet door zakenreizigers.
In de meeste gevallen is wifi gratis. De kwaliteit kan aardig uiteenlopen. Naar Amerikaans voorbeeld is ontbijt vaak niet inbegrepen bij een hotelovernachting. Een aantal hotels biedt wel de mogelijkheid om vooraf of ter plaatse ontbijt bij te boeken. Naar Europese begrippen is dat vaak geen goedkope optie, maar daartegenover is ontbijten in de stad zelf ook niet echt goedkoop.
Betaalbaar overnachten in Vancouver
Wie slim is die gaat natuurlijk op zoek naar de laagste prijs om te overnachten in Vancouver. Wat natuurlijk van invloed is, is waar en wanneer dat je je stedentrip naar Vancouver maakt. Wat niet iedereen weet is dat er voor dezelfde hotelkamer of appartement op dezelfde reisdata soms flinke prijsverschillen voor kunnen komen. Soms scheelt het slechts enkele euro’s, maar soms kan het verschil oplopen tot meer dan vijftig procent! Dat komt door de verschillende prijsafspraken en voorwaardes die de tussenpartijen zoals Booking, Amoma of Expedia bij de accommodaties hebben. Zelf vergelijken is bijna geen doen, want dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken zelf altijd Trivago om de goedkoopste kamers in Vancouver te vinden. Deze populaire hotelsite vergelijkt voor jouw reisdata alle prijzen van hotels, appartementen en hostels met elkaar en laat je vervolgens zien waar je het goedkoopste kunt boeken. Handiger kan het toch niet?
Bekijk de laagste prijzen voor hotels, appartementen en pensions in Vancouver via trivago.nl
Vancouver met de camper
Een redelijk deel van de toeristen dat Vancouver bezoekt die doen dat als onderdeel van een campervakantie door Canada. Als je met de camper wilt overnachten in Vancouver dan kom je al snel uit op het Burnaby Cariboo RV Park and Campground Vancouver. Vaak wordt deze camping kortweg BCRV genoemd. Nederlandse reisaanbieders zoals Jan Doets en Travelhome adviseren ook steevast deze campings als overnachtingsplaats aan het einde of begin van je camperreis. Wij hebben zelf ook op BCRV overnacht en kunnen niet anders zeggen dat het een prima camping is om met een camper te staan. Net zoals ook andere stadscampings die we in Canada bezocht hebben, zijn de staplaatsen naar Canadese begrippen niet ruim maar wel praktisch. De plekken bieden privacy dankzij de struikhagen, zijn mooi vlak en voorzien van ‘full hookup’ (aansluiting vers water, afvoer vuil water en elektra). Op de camping kun je wassen, is er een overdekt zwembad en kun je op het kantoor verschillende levensmiddelen kopen.
Onderschat de afstanden echter niet. BCRV ligt in Burnaby, een stad die onderdeel is van de metropool Vancouver. De afstand tot Canada Place in Downtown Vancouver is 19 kilometer. Met de auto doe je daar zo’n 25 tot 30 minuten over. Omdat je met de camper niet zo gemakkelijk kunt parkeren in Vancouver zul je al snel met het openbaar vervoer naar de stad gaan. In de praktijk moet je voor de totale trip vanaf de camping naar Waterfront Station op zo’n 50 tot 60 minuten rekenen. Hiervan zit je 40 minuten in de skytrain. Bij de receptie van de camping kun je kaartjes voor de skytrain kopen.
Winkelen
Hoewel winkelen voor de meeste bezoekers niet het hoofddoel zal zijn tijdens een vakantie in Vancouver, is het zeker geen straf om hier eens lekker te gaan shoppen. Op reviewsites scoort Vancouver vaak erg hoog als het aankomt op de mogelijkheden om te winkelen. Je hebt dan ook alle denkbare opties voorhanden in de stad. Zo kun je in Robson Street en Granville Street heerlijk winkelen bij filialen van grote ketens, kun je in de omringende straten terecht bij meer lokale winkels en boetieks en zijn er verschillende markten waar je lekker de kraampjes af kunt struinen. Een vaste markt waar je alle dagen van het jaar terecht kunt is de Granville Public Market. Deze overdekte markt vind je op Granville Island, waar ook verschillende kunstateliers gevestigd zijn.
Erg populair zijn de boerenmarkten. Deze zogenaamde ‘Farmers Markets’ worden verspreid door Vancouver gehouden. Hier kun je vooral mooie en lekkere streekproducten kopen zoals ingemaakte groente, wijn, zachtgegaard vlees en andere lekkernijen.
Om het hele jaar door te kunnen winkelen heeft Vancouver een aantal winkelcentra die echt de moeite waard zijn. De grootste shopping mall is de in Burnaby gelegen Metropolis. Dit winkelcentrum tekst meer dan 400 winkels, een groot aantal restaurants en een bioscoop. Andere noemenswaardige winkelcentra zijn de Pacific Centre Mall, de Oakridge Centre Mall en de Richmond Centre Mall. De meeste winkels zijn ook op zondag open. Doordeweeks sluiten de winkels meestal pas in de avonduren hun deuren.
Eten en drinken
Wie houdt van lekker eten en drinken die zit in Vancouver prima. Het aanbod is anders dan in Europa, maar veel producten die je bij ons kunt kopen zie je in Vancouver ook terug. Veel van de verpakte producten worden geïmporteerd, vooral vanuit de Verenigde Staten. Verse producten worden wel hoofdzakelijk vanuit de regio verkocht. Daarom zie je dat het aanbod per seizoen wel wat kan variëren. Boodschappen doen is in Vancouver gemiddeld genomen duurder dan in Nederland. Dat ligt ook aan de hoge kwaliteit van veel producten, maar heeft vooral te maken met vervoerskosten. In Nederland wordt een groot deel van de producten die je in een supermarkt ziet ook in Nederland geproduceerd, waardoor de vervoerskosten lager liggen.
Ga je uit eten in Vancouver dan zie je wel wat verschillen met Nederland. Zo zie je dat er voor het ontbijt gerechten geserveerd worden die we in Nederland niet zo snel als ontbijt zullen eten. Zo kun je Eggs Benedict op veel plekken eten, maar ook wafels, omelet en diverse sandwiches met hartig beleg. De prijzen voor het ontbijt liggen wat hoger dan in Europa. Voor de lunch geldt dat er behalve verschillende broodjes en sandwiches ook volop warme gerechten geserveerd worden.
Bij het avondeten worden er vrij grote porties als hoofdgerecht geserveerd. Dat gebeurt overigens ook bij de voorgerechten. Het is in Canada dan ook meer gebruikelijk dat je voorgerechten deelt dan dat je een voorgerecht in je eentje opeet. In dat geval zou voor sommige mensen het voorgerecht eigenlijk al meer een hoofdgerecht zijn als je naar de grootte en de hoeveelheid calorieën kijkt. Gerechten die je relatief veel op de kaart ziet staan zijn hamburgers, spareribs, allerlei soorten steaks, zalm, poutine, kippenvleugeltjes, kipfilet (al dan niet als burger op een broodje) en nachoschotels. Indien er friet bij geserveerd wordt dan bof je, want de goudgele gefrituurde aardappelstaafjes zijn over het algemeen van een uitstekende kwaliteit. In British Columbia zitten een aantal van de beste aardappelboeren ter wereld. Dat vertaalt zich in een zeer hoge kwaliteit friet.
In plaats van mayonaise eten Canadezen hun friet vooral met tomatenketchup of jus. Je hebt de optie om losse jus bij je friet te bestellen (niet overal, helaas) of poutine te bestellen. Poutine is het nationale gerecht van Canada en bestaat uit friet met gesmolten kaas en jus. Optioneel kan er nog vlees, kip of groente zoals bosui overheen gegooid worden.
Het is heel gebruikelijk dat je bij je maaltijd gratis kraanwater geserveerd krijgt. Wie frisdrank bestelt die kan op veel plekken gratis bijbestellen. Op sommige plekken betaal je een laag bedrag voor een ‘refill’ van frisdrank (incl. ijsthee). Wie op menukaarten op zoek gaat naar welke frisdranken er geserveerd worden die zal ze vaak niet zien staan of de vermelding ‘POP’ zien. Dit is de Canadese verzamelnaam voor frisdrank.
Wijn wordt aangeboden per fles of in ‘ounces’. De meest voorkomende maten zijn 6 oz en 9 Oz. dat komt overeen met 177 of 266 milliliter. In verhouding is wijn wat duurder dan bier. Een aanrader is om zeker de lokale Canadese wijnen te proeven. Let overigens goed op als er ergens ‘happy hour’ is. Het kan gebeuren dat dan de 9 Oz wijn in de aanbieding is en de 6 Oz glazen niet. Het kan dan goedkoper zijn om een 9 ouns hoeveelheid te bestellen.
Canadezen zijn echte bierdrinkers. Bierliefhebbers kunnen kiezen uit internationale bieren (vooral Heineken, Corona en in mindere mate Amstel en Stella Artois), Canadese bieren en lokale bieren. Vooral die laatste groep is erg interessant voor bierliefhebbers. In Vancouver kun je uit verschillende biersoorten kiezen van grotere en kleinere brouwerijen uit Vancouver en British Columbia. Het standaardformaat voor een glas bier is overigens een pint, wat neerkomt op 473 milliliter. Op sommige plekken kun je ook een halve pint of een volle kan (een pitcher) bestellen.