Vervoer in Vancouver

Als je Vancouver bezoekt dan zul je je willen gaan verplaatsen. Het heeft immers weinig zin om alleen maar op je hotelkamer te gaan zitten en de stad vanachter het raam te bekijken, toch? Om de stad te ontdekken kun je vrij veel wandelend doen, want het gros van de bezienswaardigheden, winkelstraten, musea en leuke plekjes is te vinden binnen of in de buurt van Downtown Vancouver. Enkele hotspots liggen net wat verder weg, zoals bijvoorbeeld de Capilano Suspension Bridge. Daarvoor ontkom je niet aan andere vormen van vervoer dan lopen. Ook binnen de stad zelf kan het handig zijn om af en toe een stuk met gemotoriseerd verkeer te doen. Op die manier beperk je het aantal wandelkilometers enigszins. Plekjes zoals Granville Island moet je eigenlijk al met de aquabus doen.

Op deze pagina lees je over de verschillende vervoersmiddelen die je in Vancouver kunt gebruiken.



Autorijden in Vancouver

Het is prima te doen om auto te rijden in Vancouver. De wegen zijn overzichtelijk en breed, het verkeer is duidelijk minder druk dan in grote Europese steden en de mensen rijden hier over het algemeen veel minder agressief. Als je alleen in Vancouver verblijft moet je je wel afvragen of een auto nodig is. Downtown Vancouver is bijvoorbeeld compact genoeg om veel afstanden te voet af te leggen en anders zijn de taxikosten zeker redelijk als je niet al te grote afstanden af hoeft te leggen. Mocht je echter ongebonden willen zijn en je snel op ieder tijdstip van de dag kunnen verplaatsen in Vancouver dan is een huurauto zeker een aanrader.

Hoewel autorijden in Vancouver niet veel afwijkt van autorijden in Nederland, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
• Bij stoplichten mag je vanaf de rechterrijstrook ook rechtsaf slaan als het rood is, zolang je daarmee het andere verkeer niet hindert. Een uitzondering is de situatie waarbij er een bord ‘NO TURN ON RED’ te zien is.
• Op wegen met meerdere rijstroken in dezelfde rijrichting mag je in principe rechts inhalen. In tegenstelling tot Amerika zie je in Canada toch wel dat de meeste automobilisten netjes rechts rijden en vooral links inhalen.
• Op de snelwegen die je soms carpoolstroken aan de linkerkant. Hier mag je alleen rijden als je met een voertuig rijdt waarin tenminste twee personen zitten. Ook motoren mogen hier rijden, zelfs zonder een medepassagier. Ben je met de camper op reis en zit je met tenminste twee personen in de camper dan mag je de carpoolstrook ook gebruiken.
• Schoolbussen met knipperende lichten mag je nooit passeren, ook niet vanuit de tegenovergestelde rijrichting.
• Hoewel je officieel ongestraft met een alcoholpromillage tot 0,5 promille auto mag rijden in Canada, kun je beter niet drinken en rijden. Grote kans dat je niet verzekerd bent in het geval dat je dan bij een ongeval betrokken raakt, ook al ben jij niet de schuldige.
• Open alcoholflessen (of pakken) zijn verboden in een auto. Dit geldt ook voor campers! Dus officieel mag je geen aangebroken fles wijn in de koelkast hebben staan.
• Een internationaal rijbewijs is niet verplicht om auto te rijden in Canada, maar wordt wel geadviseerd. Autoverhuurders vragen er in de praktijk nog maar zelden naar.
• Je zult regelmatig knipperende groene verkeerslichten zien. Dit betekent niet dat het verkeerslicht snel op oranje springt (zoals in sommige andere landen), maar dat het tegenovergestelde verkeer rood licht heeft. Je kunt bij een knipperend groen licht dus ongehinderd links afslaan.
• In Canada is het verboden om tegen de rijrichting in te parkeren.

De wegen zijn over het algemeen goed tot prima. In de wintermaanden kunnen de wegen buiten Vancouver slecht begaanbaar zijn door ijs, ijzel of sneeuwval.

autorijden in Vancouver

Tol

Vancouver telt twee plekken waar je tol moet betalen. In beide gevallen gaat het om bruggen. De eerste is de Port Mann Bridge, die tussen Burnaby en Langley ligt. De brug overspant de Fraser River en is onderdeel van Highway 1. De tweede brug is de Golden Ears Bridge, die wat verder oostwaarts de Fraser River overspant.
Je kunt je tol achteraf online betalen. Dat moet binnen 7 dagen, anders betaal je een extra bedrag aan ‘licence plate processing’. Het niet betalen levert een boete op, die de autoverhuurder aan jou als klant doorberekend via de creditcard. Daar zit vaak ook nog een administratieve toeslag bovenop.

Parkeren

In Vancouver geldt dat je in grote delen moet betalen om te parkeren. In Downtown Vancouver zijn geen gratis parkeerplaatsen te vinden. Hotels maken hier gebruik van door vrij hoge prijzen te berekenen voor parkeerplek. Vaak is het goedkoper om de auto op een parkeerterrein of in een parkeergarage in de omgeving van het hotel te zetten. Via https://www.easypark.ca/find-parking/locations-and-lot-information kun je info en prijzen zien van parkeerplaatsen in Vancouver. Er gelden vaak kortingstarieven op zon- en feestdagen.

Parkeren op straat is vaak duurder dan in een parkeergarage. Het uurtarief ligt tussen de $ 1,00 en $ 6,00 inclusief belastingen. Er geldt op straat betaald parkeren van 9 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds. Dit is op alle dagen, inclusief zondag en de feestdagen.

parkeertarieven van een parkeergarage in Vancouver

Auto huren

Wil je een auto huren in Vancouver dan kun je dat op redelijk wat verschillende manieren doen. Zo kun je bij aankomst op de luchthaven naar de balies van de autoverhuurders gaan om ter plaatse te kijken naar beschikbaarheid en prijzen. Ook in Downtown Vancouver vind je verschillende kantoren van autoverhuurders, waar je binnen kunt wandelen en direct een auto kunt reserveren of meenemen. Niet zelden is het goedkoper om de auto echter vooraf vanuit Nederland te reserveren. Zeker als je vooraf al weet wanneer je de beschikking over een huurauto wilt hebben kan het handig zijn om dit voor je vakantie al geregeld te hebben. Op die manier voorkom je ongewenste verrassingen zoals het niet beschikbaar zijn van de goedkopere autocategorieën of te hoge prijzen. Vanuit Nederland kun je op je gemak de prijzen en huurvoorwaarden met elkaar vergelijken.

Je kunt de auto rechtstreeks bij de betreffende verhuurder reserveren. Internationale bedrijven zoals Budget, Avis, Hertz en Thrifty hebben kantoren in Vancouver. Goedkoper kan het zijn om via zogenaamde brokers te huren. Dit zijn websites die speciale afspraken maken met autoverhuurbedrijven en vervolgens als tussenpersoon zorgen voor het tot stand komen van een reservering. Je ontvangt dan een voucher waarmee je je huurauto op kunt halen. Het voordeel is dat je zo via Nederlandstalige sites kunt boeken, goed in staat bent om verschillende verhuurbedrijven in één keer te vergelijken en vaak hebben deze sites ook de meest gunstige tarieven. Een site waar je op zoek kunt gaan naar goedkope huurauto’s is easyterra.nl.

Taxi

Taxi’s zijn in Vancouver volop beschikbaar en niet duur. Reken op ongeveer 2 euro als starttarief en ongeveer 1,10 tot 1,20 euro per kilometer. Er wordt op basis van de taximeter gereden. Je kunt taxi’s op straat aanhouden als ze beschikbaar zijn, maar ze uiteraard ook telefonische bestellen. Betalen kan zowel contant als met creditcard. Vergeet niet dat een fooi van tenminste 15% gebruikelijk is bij een taxirit.

Taxi in Vancouver

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer is in Vancouver handig en relatief goedkoop. Vervoersmaatschappij Translink biedt openbaar vervoer in de vorm van bus, SkyTrain en SeaBus. Er is geen tram- of metronetwerk in Vancouver. Je kunt kiezen voor losse kaartjes of en dagpas. Een dagpas is voordeliger als je vier ritten op een dag maakt in één zone, drie ritten binnen twee zones of twee ritten binnen drie zones. Op zaterdag, zondag en feestdagen betaal je altijd het tarief van één zone, ook al doorkruis je twee of drie zones. Voor kinderen van 5 tot 13 jaar geldt er een verlaagd kortingstarief.

Kaartjes voor de bus koop je gewoon bij de chauffeur als je opstapt. Je mag vanaf dat moment binnen de eerste 90 minuten meerdere keren overstappen. Let op dat je bij de buschauffeur alleen maar gepast contant kunt betalen.
Kaartjes voor de SkyTrain en Seabus koop je bij de automaten die op de stations staan. Hierbij kun je behalve muntgeld ook gebruik maken van papiergeld (briefjes tot en met twintig dollar) en creditcard.

skytrain

Watertaxi

Op False Creek zijn enkele watertaxi’s actief die niet onder de verantwoording van non-profit vervoersbedrijf Translink vallen. De watertaxi’s worden gerund door commerciële bedrijven die daarvoor dan ook wat hogere tarieven rekenen dan het gangbare openbaar vervoer. Een dagkaart van het openbaar vervoer is niet geldig op deze watertaxi’s. De twee populairste watertaxi’s zijn Aquabus en de False Creek Ferries. Tarieven, routes en tijden vind je op hun websites.

Aquabus

Fietsen

Vancouver is een uitstekende stad om te fietsen. Het barst in Vancouver van de fietspaden. Vaak liggen die naast het voetpad, soms is er sprake van een gecombineerd fiets- en voetpad. Op de wegen zijn er vaak speciale vakken voor fietsers aangebracht om voor de stoplichten te wachten. Als fietser kom je zelden in steden waar het beter geregeld is dan in Vancouver. Niet onbelangrijk is het feit dat voetgangers en auto’s ook echt rekening houden met de fietsers. men is er hier aan gewend dat men zich in redelijk grote getale per fiets verplaatst.

Op een aantal plekken in de stad kun je fietsen huren. Die worden met een helm verhuurd. Je ziet in Vancouver vrijwel alle fietsers met een valhelm rondfietsen. Sommige hotels hebben ook leenfietsen voor hun gasten. Deze zijn meestal gratis te leen, soms moet je er een klein bedrag voor betalen. Wie zijn fiets in Downtown Vancouver wil parkeren op straat die ziet vrijwel overal ‘nietjes’ staan waar de fiets aan bevestigd kan worden.

Fietsen in Vancouver