Het weer in Vancouver

Wie aan het weer in Canada denkt, die denkt al snel aan koele winters vol sneeuw en koele zomers. Voor delen van Canada klopt dat wel, maar niet voor Vancouver. Vancouver heeft een gematigd zeeklimaat met temperaturen die redelijk overeenkomen met die van Nederland. Soms spreekt met zelfs van een mediterraan karakter, maar daarvoor is het ook in Vancouver niet warm genoeg. Het relatief milde klimaat dankt Vancouver aan de beschutte ligging en het relatief warme dat vanuit zuidelijke richting naar Vancouver stroomt.Natte winters

Terwijl vrijwel heel Canada te maken heeft met kou en sneeuw, krijgt Vancouver in de winterperiode vooral te maken met regen. De ligging in het zuidwesten van Canada zorgt ervoor dat regenfronten vanaf de Grote Oceaan Vancouver gemakkelijk kunnen bereiken. De bergketen ‘North Shore Mountains’ zorgt ervoor dat depressies vrij lang boven Vancouver kunnen blijven hangen, waardoor het in de winter soms dagen achtereen regenachtig kan zijn. De bergen zorgen er echter ook voor dat poollucht veel moeite heeft om Vancouver te bereiken. De combinatie van lagedrukgebieden boven Vancouver, het relatief warme zeewater en de beschutte ligging ten opzichte van de koele plekken in Canada zorgt voor relatief milde temperaturen in Vancouver. Gemiddeld is het in de winter overdag 5 tot 9 graden Celsius, waardoor Vancouver zelfs fractioneel warmer is dan Nederland en België. Je ziet in Vancouver zelfs palmbomen staan, omdat matige en strenge vorst amper voorkomen in dit stukje Canada.

Regenachtig en bewolkt weer in Vancouver

Sneeuw

Een klein deel van de neerslag valt in de winter in de vorm van sneeuw. Gemiddeld telt Vancouver 8 tot 11 dagen per jaar waarin er sneeuw valt (meer dan 0,2 millimeter). De gemiddelde jaarlijks hoeveelheid sneeuw is 35-40 centimeter, als je kijkt naar de langjarige gemiddeldes van de afgelopen dertig jaar. Zware sneeuwstormen, die in grote delen van Canada vrijwel iedere winter voorkomen, zie je in Vancouver zelden.

Zonnige zomers

De zomermaanden zijn zonnig en mild. De zomer valt gelijk aan die bij ons: vanaf juni tot en met augustus, met een redelijke kans op een goede nazomer in september. De zomers zijn in Vancouver wel droger dan in Nederland en België. Gemiddeld valt er in juli en augustus 30 tot 40 millimeter regen per maand. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland valt. Met gemiddeld 8 tot 9 zonnige uren per dag mogen de maanden juni, juli en augustus zonnig genoemd worden. De gemiddelde maximumtemperatuur in Vancouver ligt in de zomer tussen de 20 en 23 graden Celsius. Lagere maximumtemperaturen dan 18 graden komen in juli en augustus amper voor, maar tropische dagen zul je in Vancouver ook niet zoveel meemaken. Zomerse dagen met 25 graden of meer komen voldoende voor. Het aantal keren dat de thermometer de dertig graden haalt is echter vrij beperkt.

Zonnige zomers in Vancouver

Wispelturige overgangsseizoenen

Zowel het voorjaar als het najaar in Vancouver hebben een wispelturig karakter. Zowel wat betreft het weerbeeld als de temperatuur kan het tijdens deze overgangsseizoenen alle kanten op. Het algemene gemiddelde beeld is dat de temperaturen in het voorjaar oplopen terwijl de neerslaghoeveelheden afnemen. Dat gebeurt echter met duidelijke pieken en dalen. Zo kan het in april zonnig en warm (>20 graden) zijn, terwijl er ook nog periodes voor kunnen komen waarbij het ronduit regenachtig en koel (<10 graden) is. Dit zie je ook in het najaar. Met name september en oktober hebben een wispelturig karakter. In november is de gemiddelde trend dat het overwegend herfstachtig is, met soms een speldenprik van Koning Winter. Tijdens de herfst kun je in Vancouver de transformatie waarnemen van een groene natuur die via de meest prachtige herfstkleuren overgaat naar een fase waarin veel bomen hun blad verliezen.

De herfst zorgt ook in Vancouver voor fraaie herfstkleuren

Verschillen binnen de metropool

Opvallend voor Vancouver is dat er binnen de gehele metropool flinke verschillen voorkomen in de hoeveelheid neerslag die er op jaarbasis gemiddeld valt. Zo valt er op Vancouver International Airport gemiddeld 1189 millimeter neerslag per jaar, in Downtown Vancouver 1588 millimeter en in North Vancouver maar liefst ruim 2000 millimeter. Zo kan het zomaar zijn dat boven English Bay de zon schijnt terwijl in North Vancouver het hard aan het regenen is.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Vancouver zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Vancouver. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Vancouver