Het weer in Vancouver

Wie aan het weer in Canada denkt, die denkt al snel aan koele winters vol sneeuw en koele zomers. Voor delen van Canada klopt dat wel, maar niet voor Vancouver. Vancouver heeft een gematigd zeeklimaat met temperaturen die redelijk overeenkomen met die van Nederland. Soms spreekt met zelfs van een mediterraan karakter, maar daarvoor is het ook in Vancouver niet warm genoeg. Het relatief milde klimaat dankt Vancouver aan de beschutte ligging en het relatief warme dat vanuit zuidelijke richting naar Vancouver stroomt.

Vancouver bezienswaardigheden

In een moderne metropool als Vancouver is er voldoende te zien en te doen .
De site
top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Vancouver op een rijtje gezet:
Vancouver bezienswaardigheden top 10

Natte winters

Terwijl vrijwel heel Canada te maken heeft met kou en sneeuw, krijgt Vancouver in de winterperiode vooral te maken met regen. De ligging in het zuidwesten van Canada zorgt ervoor dat regenfronten vanaf de Grote Oceaan Vancouver gemakkelijk kunnen bereiken. De bergketen 'North Shore Mountains' zorgt ervoor dat depressies vrij lang boven Vancouver kunnen blijven hangen, waardoor het in de winter soms dagen achtereen regenachtig kan zijn. De bergen zorgen er echter ook voor dat poollucht veel moeite heeft om Vancouver te bereiken. De combinatie van lagedrukgebieden boven Vancouver, het relatief warme zeewater en de beschutte ligging ten opzichte van de koele plekken in Canada zorgt voor relatief milde temperaturen in Vancouver. Gemiddeld is het in de winter overdag 5 tot 9 graden Celsius, waardoor Vancouver zelfs fractioneel warmer is dan Nederland en Belgi. Je ziet in Vancouver zelfs palmbomen staan, omdat matige en strenge vorst amper voorkomen in dit stukje Canada.

Klimaattabel Vancouver

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 6 C 0 C 2 uur 19 dagen 179 mm 8 C
februari 8 C 2 C 3 uur 17 dagen 184 mm 8 C
maart 11 C 3 C 4 uur 17 dagen 156 mm 8 C
april 13 C 5 C 6 uur 15 dagen 98 mm 10 C
mei 17 C 8 C 7 uur 13 dagen 77 mm 12 C
juni 20 C 11 C 8 uur 11 dagen 60 mm 13 C
juli 22 C 13 C 9 uur 7 dagen 53 mm 14 C
augustus 23 C 13 C 8 uur 8 dagen 51 mm 14 C
september 19 C 10 C 6 uur 10 dagen 73 mm 13 C
oktober 14 C 7 C 4 uur 16 dagen 148 mm 11 C
november 9 C 3 C 2 uur 20 dagen 239 mm 9 C
december 6 C 1 C 2 uur 21 dagen 231 mm 8 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Sneeuw

Een klein deel van de neerslag valt in de winter in de vorm van sneeuw. Gemiddeld telt Vancouver 8 tot 11 dagen per jaar waarin er sneeuw valt (meer dan 0,2 millimeter). De gemiddelde jaarlijks hoeveelheid sneeuw is 35-40 centimeter, als je kijkt naar de langjarige gemiddeldes van de afgelopen dertig jaar. Zware sneeuwstormen, die in grote delen van Canada vrijwel iedere winter voorkomen, zie je in Vancouver zelden.

Zonnige zomers

De zomermaanden zijn zonnig en mild. De zomer valt gelijk aan die bij ons: vanaf juni tot en met augustus, met een redelijke kans op een goede nazomer in september. De zomers zijn in Vancouver wel droger dan in Nederland en Belgi. Gemiddeld valt er in juli en augustus 30 tot 40 millimeter regen per maand. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland valt. Met gemiddeld 8 tot 9 zonnige uren per dag mogen de maanden juni, juli en augustus zonnig genoemd worden. De gemiddelde maximumtemperatuur in Vancouver ligt in de zomer tussen de 20 en 23 graden Celsius. Lagere maximumtemperaturen dan 18 graden komen in juli en augustus amper voor, maar tropische dagen zul je in Vancouver ook niet zoveel meemaken. Zomerse dagen met 25 graden of meer komen voldoende voor. Het aantal keren dat de thermometer de dertig graden haalt is echter vrij beperkt.

Wispelturige overgangsseizoenen

Zowel het voorjaar als het najaar in Vancouver hebben een wispelturig karakter. Zowel wat betreft het weerbeeld als de temperatuur kan het tijdens deze overgangsseizoenen alle kanten op. Het algemene gemiddelde beeld is dat de temperaturen in het voorjaar oplopen terwijl de neerslaghoeveelheden afnemen. Dat gebeurt echter met duidelijke pieken en dalen. Zo kan het in april zonnig en warm (>20 graden) zijn, terwijl er ook nog periodes voor kunnen komen waarbij het ronduit regenachtig en koel (<10 graden) is. Dit zie je ook in het najaar. Met name september en oktober hebben een wispelturig karakter. In november is de gemiddelde trend dat het overwegend herfstachtig is, met soms een speldenprik van Koning Winter.

Verschillen binnen de metropool

Opvallend voor Vancouver is dat er binnen de gehele metropool flinke verschillen voorkomen in de hoeveelheid neerslag die er op jaarbasis gemiddeld valt. Zo valt er op Vancouver International Airport gemiddeld 1189 millimeter neerslag per jaar, in Downtown Vancouver 1588 millimeter en in North Vancouver maar liefst ruim 2000 millimeter. Zo kan het zomaar zijn dat boven English Bay de zon schijnt terwijl in North Vancouver het hard aan het regenen is.

Beste reisperiode

Vancouver is het hele jaar door geschikt om te bezoeken. De redelijk grote hoeveelheden neerslag zorgen ervoor dat de periode half oktober tot half maart minder aantrekkelijk is om Vancouver te bezoeken. Hoewel er in de winter volop geskied wordt in de bergen, zorgt dat amper voor extra toeristen in Vancouver. De periode september tot en met maart wordt in Vancouver dan ook als laagseizoen aangezien. De maanden april en mei vormen het middenseizoen. De zomerse maanden juni, juli en augustus zijn het hoogseizoen.

Wat betreft het weer kun je het beste in juli of augustus in Vancouver verblijven en in iets mindere mate in juni en september. Dit zorgt echter ook voor hogere prijzen voor hotelkamers en appartementen. Tijdens de Nederlandse zomervakantie liggen de prijzen voor vliegtickets naar Vancouver gemiddeld ook tientallen procenten hoger dan in de maanden daarvoor en daarna. Wie wel het goed weer mee wil pakken maar niet de hoge vliegticketprijzen, die vliegt het beste eind juni of in de laatste week van augustus naar Vancouver.

Vancouver zo goedkoop mogelijk bezoeken doe je in de winter. Januari en februari zijn de goedkoopste maanden. December is ook goedkoop, met uitzondering van de dagen rondom de feestdagen.

Meer info over Vancouver

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Vancouver:
Vancouver informatie
Vancouver vakantienieuws
Vancouver weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy